UDSIGT/INDSIGT af Eske Kath på Nørrebro Bibliotek

05.01.2020
  • ""
  • ""
Foto: Jan Søndergaard

Eske Kath har skabt seks store, farvestrålende og karakteristiske landskabsmalerier, der udfylder den gamle remisebygningens tilmurede vindueshvælvinger på Nørrebro Bibliotek og skaber udsyn til en serie landskaber – eller snarere abstraktioner over landskaber – som således strækker sig i hele biblioteksrummets længde.

Udsmykningen har fået titlen UDSIGT/INDSIGT Motiverne er en slags alternative virkeligheder, samlinger af både viden og forestillinger, der – ligesom bibliotekets bøger – åbner sig mod fordybelse og nysgerrighed og inviterer bibliotekets brugere til at tage med kunsten på rejse i hverdagen. Værkernes farverige landskaber og vide horisonter giver associationer til eventyr og store fortællinger, både fiktive og faktiske.
Eske Kath finder inspiration i naturvidenskaben og i den urgamle kamp mellem menneske og natur. Han indfanger følelser af afmagt, tvivl og usikkerhed i sine værker, der undersøger den grundlæggende usikkerhed, som er et grundvilkår i vores tid, hvor menneskets aftryk radikalt forandrer klima og landskaber såvel som vores basale forståelse af vores forhold til naturen og hvad det betyder at være menneske. Men Eske Kaths værker inviterer også til eftertænksomhed og refleksion. Foran malerierne accepterer vi landskabernes abstraktion og det usikkerhedsprincip, der styrer dem. Når andre forklaringsmodeller, ikke slår til, er kunsten måske det bedst egnede til at forholde sig til det, vi har allersværest ved at begribe. Dette har medvirket til at vi har fået det flotteste bibliotek vi kunne tænke os.
Motiverne er en slags alternative virkeligheder, der – ligesom bibliotekets bøger – åbner mod fordybelse og nysgerrighed og inviterer bibliotekets brungere til at tage med kunsten på rejse i hverdagen. Værkernes farverige landskaber og vide horisonter giver associationer til eventyr og store fortællinger, både fiktive og faktiske, der forhåbentlig kan være med til at inspirere til den leg og læring, der foregår i Nørrebrohallen og på biblioteket.

Udsmykningen er realiseret med generøs støtte fra: Aage og Johanne Louis-Hansens Fond Det Obelske Familiefond Statens Kunstfond Københavns Kommunes legat til stadens forskønnelse og almene bedste samt af private donorer.

Eske Kath (f. 1975) er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi, København i 2003. Han har udstillet i Danmark, USA og flere andre lande og hans værker finder man bl.a. i samlingerne på Trapholt, ARoS, HEART Museum, ARKEN og Sammlung Essl, Wien. Eske Kath er repræsenteret af Galerie Mikael Andersen.

Se flere fotos på Nørrebrohallens facebook UDSIGT/INDSIGT Eske Kath