Mors mad får forvaltninger til at samarbejde

15.01.2018
  • ""
Hver mandag dufter der af eksotiske krydderier og friske råvare i køkkenet på Kapelvej 44. To mødre til drenge i Gadepulsen laver sammen med Støberiets huskok frokost til Byhøjskolens elever. Projektet er et samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen, Socialforvaltningen og Børne- og Ungeforvaltningen, og så er kvinderne ansat gennem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Projektet er finansieret af Områdefornyelsen Nørrebro og har fået midler til 2018-2019 af Trygfonden.

”Det er en måde at udbygge vores familiebehandling med netværksbaserede aktiviteter,” siger René Andersen, koordinator for projektet Aktive Drenge i Gadepulsen (SOF), som kvindernes sønner er tilknyttet. ”I de forældregrupper, som vi arbejder med, kender mange ikke den kontekst, deres børn vokser op i. De kender ikke nok til skolens forventninger, lokale foreningsaktiviteter eller udfordringer med for eksempel bander. Derfor  er det vigtigt for os at trække det sociale arbejde ud af behandler-til-borger-boblen og give kvinderne et netværk i lokalområdet og blandt almindelige borgere.”

På Kapelvej 44 tager kulturmedarbejder (KFF) Lisbeth Bryhl imod de nye aktive medborgere med åbne arme: ”Det er oplagt at inddrage mødrene i de aktiviteter, vi i forvejen laver. Vi har kvadratmeterne og rammerne til at lave kultur. Det har de unge allerede fundet ud af, og de er i fuld gang med at lave deres egne arrangementer og iværksætteri. Men hvis vi fortsat skal have et trygt rum for alle her, så spiller de voksne også en afgørende rolle. Samtidig får mødrene indsigt i, hvad deres børn laver, og et netværk med andre forældre og borgere i kvarteret.”

Afdelingsleder på Byhøjskolen (BUF), Lise-Lotte Sams, fortæller at hun og ikke mindst hendes elever er glade for at være en del af pilotprojektet: ”Vi oplever, at de unge får god energi til undervisning, når de får et nærende måltid midt på dagen. Det har også skabt liv i vores café, hvor nye venskaber opstår, og de unge får ny social læring ved at sige ”må jeg bede om” og ”tak for mad”. Unge mennesker føler sig anerkendt og værdsat, når du får noget godt, der er lavet med omsorg.”

Mødrene i køkkenet deltager i projektet som en del af deres aktiveringsplan. På den måde er BIF lige nu leverandør til projektet, men der er et fælles ønske om et større samarbejde på tværs.

Områdefornyelsen Nørrebro, Teknik og Miljøforvaltningen, har både ydet økonomisk støtte og sparring i projektet opstartsfase og vil også være en vigtig samarbejdspartner i fremtiden.