Lyden af byen

29.10.2015
  • ""
Vores by har en lyd, vi normalt ikke giver særligt meget opmærksomhed. Det vil weekendens udstilling, 'ON AIR', ændre på.

Clemens Mairhofer, Lucas Norer og Sebastian Six er mændene bag det østrigske kunstnerkollektiv, FAXEN Collective, som har sendt en ballon op fra Blågårds Plads. Ballonen har fanget den lyd, der omgiver os – lige fra den nære, intime Blågårds-støj til et lydligt overblik af byen. ’ON AIR’, hedder udstillingen, som laves i samarbejde med SCIENCE FRICTION, der holder til på BLÅGÅRDENS 3. sal.

De tre unge mænd er alle uddannet ved University of Art and Design i Linz og begyndte som et eksperimentelt band, der huserede de lokale koncertsteder. Men skæbnen ville, at deres karrierer skulle i en anden retning. Nu arbejder de med akustiske installationer og eksperimenter i det offentlige, urbane rum.

Vi er meget interesserede i lyd. Vi synes, det er spændende at undersøge og få indblik i, hvordan lyden, der omgiver os i byerne, er i konstant forandring og udvikling,” siger Lucas Norer.

Initiativtageren bag atelierfællesskabet på BLÅGÅRDENs 3. sal, Jacob Remin, og kollegaen David Gauthier, var sidste år tilknyttet bb15-galleriet, som østrigerne driver. Nu gengældes gestussen. FAXEN Collective befinder sig i Københavns navle, og de inviterer til den bevidsthedsudvidende udstilling; ’ON AIR’.

En stor heliumballon med mikrofoner har været hævet 70 meter over Blågårds Plads, mens den optog; først de legende børns kåde skrål på legepladsen, og som ballonen steg til vejrs en mere brummende blanding af de lydindtryk, der præger kvarteret. Ved ballonens toppunkt er Københavns særegne lyd blevet indfanget gennem de sensitive mikrofoner. Det er blandt andet disse optagelser, udstillingen tager udgangspunkt i.

Vi håber, at publikum bliver mere bevidst om, hvordan lydbilledet i deres nærområde ser ud. Det er helt naturligt at være fokuseret på det visuelle, når man udforsker sin by, men en udelukkende auditiv oplevelse åbner en ny verden og kan skabe nogle nye og anderledes indtryk af omgivelserne,” siger Clemens Mairhofer.

I ugen op til udstillingen har FAXEN Collective også optaget lyd andre steder i København. I den kommende tid bruger de deres musikalske baggrunde til at sammensmelte det hele til et stykke musik.

Kom og udforsk lyduniverset fra dit kvarter til ferniseringen på BLÅGÅRDENS 3. sal fredag d. 30. oktober kl. 16.00-20.00. Udstillingen fortsætter lørdag og søndag kl. 12.00-16.00.