Kulturfestival på Nørrebro afviklet trods udvidede Corona-restriktioner

28.09.2020
En nedeskalret version af 48 TIMER Festival blev afviklet i weekenden 11.-13. september.

48 TIMER Festival løber normalt af stablen i forårsmånederne, men blev som resten af samfundet lammet af den omfattende nedlukning i starten af marts. Alligevel valgte holdet bag festivalen, med opbakning fra Kultur- og fritidsborgmester, Lokaludvalg og ledelsen i Kultur N, at afvikle en nedskaleret og Coronasikret version i weekenden d. 11.-13. september.

48 TIMER Festival 2020

Incitamentet for at fastholde en afvikling af festivalen trods de skærpede restriktioner skyldtes arrangørenes overbevisning om vigtigheden af at støtte de små aktører og en anerkendelse af kulturlivet på Nørrebro i en tid præget af aflysninger og nedlukning. Festivalen 2020 var allerede før de skærpede krav, som kom fra regeringen 1. september, tænkt som en mindre og mere sikker efterårsudgave. Dette gjorde det således ubesværet for festivalledelsen at justere programmet endnu engang, om end det skete på bekostning af nogle af de planlagte arrangementer og selvfølgelig var mere krævende for aktører og afviklere at imødekomme. 

Festivalen var præget af små intime arrangementer rundt om i bydelen, og skønt intimiteten, med afstand og rigeligt håndsprit. Meget kendetegnet det nære og kreative kulturliv på Nørrebro skabte de nye rammer muligheder for gentænkning; nye rammer og ideer udsprang under de nye omstændigheder. 

Kulturfestival i en Corona-tid

48 TIMER Festival skulle gennemføres, ikke bare på trods af, men også på grund af corona: Bag festivalen står en række kulturmedarbejdere og kulturskabere i Kultur- og fritidsforvaltningen på Nørrebro, som mener, at vi har et ansvar for at holde gang i og bakke op om bydelens kulturliv – et kulturliv, som vel at mærke har haft svære kår siden nedlukningen i marts. 

For arrangørerne bag er der ingen tvivl om vigtigheden af at vise, at kulturarrangementer godt kan afvikles og trives, selvom det bliver i andre former og mindre formater. Kulturen er også det, som foregår i hverdagen og i de små kroge og hjørner, som ikke nødvendigvis er allemandseje. Det har vi som en del af Kultur- og fritidsforvaltningen et ansvar for at bakke op om, lige meget hvad der sker i samfundet, Corona eller ej. Ved at gennemføre årets festival er vi som arrangører medskabende og tager et medansvar for at støtte og anerkende det kulturliv, som former og skaber den bydel, vi er en del af. 

Festivalleder Rasmus Koldby Nielsen påpeger vigtigheden af at understøtte hele kulturen, også selv de mindste aktører: 

“Vi tror, at det betyder utroligt meget for de små seje Nørrebro-aktører at lave de her små events, så vi vil gerne støtte op og hylde dem og deres super vigtige arbejde og den kultur, der er så vigtig for os allesammen.”

Årets program

Festivalen bød på en kavalkade af mindre og nytænkende kulturindslag. Arrangementerne var spredt udover hele Nørrebro og kunne opleves inde såvel som udendørs. De lokale aktører bød som sædvanligt ind med en farverigt og mangfoldigt program. I Korsgadehallen kunne man få et “lydbad” under åben himmel, på Støberiet bød de bl.a. på SuperNoise Café, dvs. 6 timers intimkoncert med 12 forskellige kunstnere, Repair Café og livestreaming af filmvisning. I kulturhuset Union kunne man opleve filmvisning på husgavlen, og udendørskoncerter kunne opleves siddende. Også på Den Røde Plads på ydre Nørrebro var der gang i den, jazz-mobil og silent-disco var blandt de spændende events på pladsen. Selvom festivalen 2020 ikke kunne være den vanlige fejring og hyldest af kulturlivet på Nørrebro, blev årets festival alligevel en kæmpe success og var vigtigst af alt en anerkendelse og hyldest af det skøre, nørdede, farverige og mangfoldige Nørrebro.

 

Holdet bag festivalen ønsker at takke alle som bidrog og deltog i årets festival og en stor tak til Nørrebro lokaludvalg for at støtte årets festival.