KBH Læser – det er også for børn

07.03.2017
  • ""
  • ""
  • ""
Blågårdens Bibliotek satte fokus på kønsroller og folkeeventyr i børnehøjde under litteraturfestivalen KBH Læser.

Hvad kan man få ud af at tale kønsroller og folkeeventyr med små børn? Folkeeventyret er til at forstå. Hans og Bønnestænglen er et farligt eventyr, hvor Hans gør det modsatte af, hvad hans mor siger. Og Rapunzel er historien om en pige, som alle bestemmer over. Eller er det?

En formiddag først i marts gave store børnehavebørn og 2. klasser deres bud på, hvordan verden ser ud nu og i folkeeventyret,  og hvad det er med de kønsroller. Vækst-arrangementerne var tilrettelagt således, at professionel historiefortæller,  Laura Kamis Wrang, først fortalte Hans og Bønnestænglen. Det er som bekendt et eventyr om vækst. Om at tilrane sig guld. Om at lyve og stjæle. Og i sidste ende at bevirke kæmpens død.

Børnehavebørnene var meget klare i deres melding: man ikke må lyve og stjæle! Og man skal gøre, som ens mor siger! Vi sprang Rapunzel over, ellers var det blevet for lang en seance, men Blågårdens Bibliotek har aftalt fremtidigt samarbejde omkring folkeeventyret. Og det er heldigt, for vi har udviklet et skræddersyet projekt, som ligger klar til at blive sat i værk.

Efter historiefortælling og oplæsning af Rapunzel var 2. klasserne fra Sankt Ansgar Skole straks mere på og kunne se sammenhængen mellem bønnestængel og Rapunzels hår. Vækst – der bliver brugt til noget, der giver vinding – for til sidst at blive kappet over. Hvor Hans napper gåsen med guldæggene, får Rapunzel efter sine år i tårnet som transportabel stige, en blind kæreste og fyrretyve måneders prøvelse i ørkenen. Så ja, der er stor forskel på, hvad piger og drenge kan opnå i folkeeventyret.

Men i virkeligheden, mente eleverne i 2. klasse, er piger sejere end drenge! Og omvendt. Og man kan godt gå med tørklæde, selvom man er en dreng! Det er vigtigt at huske, at man både kan være klog og god til sport, men allerbedst er det, at man kan være god i sit hjerte! Tak for bidraget, 2. klasser. I er klar til møde den moderne verden – med kønsroller og vækst på godt og ondt.