Biblioteket løfter rim og sprogforståelse

10.05.2017
11. maj er National Sprogfitness-dag. Derfor leger Blågårdens Bibliotek med sproget sammen med områdets børnehaver.

"Hvad rimer på kost," spørger børnebibliotekar Dorte Rugtved. "Bøb," svarer en af børnehavebørnene. "Njaaa, kooooooost," spørger Dorte igen og kigger ikke diskret på et af de rimkort, der ligger foran de fire børn fra børnehaven Hønsegården, der er på besøg i børnebiblioteket. Børnene kigger ned. "Ost!?" "Ja, så er i rim-makkere," siger Dorte. 

Her på biblioteket vender børnene rimkortene et ad gangen, så billede og ord bliver synligt. Ligesom i vendespil. Og så gælder det om at finde ud af, om der er blevet vendt et andet kort, der rimer, så børnene kan lægge rimkortene sammen. Kost og ost, hus og mus, svampe og lampe. Og så den lange: Mand, tand, vand, spand. Når de skal lege med de rimkort, som børnehaven får med hjem, kan de også lege det som en keg, hvor man skal løbe over til sin rim-makker. 

Sprogfitness er udviklet af Aalborg Bibliotekerne og pædagogstuderende fra UCN Aalborg og styrker børns glæde ved sprog, læsning og læring, samtidig med at børnene bevæger sig. 

Det var nogle rigtig fine lege, hvor man brugte rim på en ny måde og samtidig styrkede børnenes opmærksomhed på hinanden og deres samarbejde. Børnene fik nogle aha-oplevelser undervejs, og det er god inspiration til, hvad jeg kan lave i legegruppen og tage med videre ud på institutionerne. Det er sprog og leg, og samtidig også træning i at vente på det bliver ens tur til at trække et kort og andre sociale kompetencer," siger Kristine, der blandt andet er støttepædagog i Hønsegården en gang om ugen. 

Den anden pædagog fra Hønsegården bliver ved med at trække kortet med skæg. "Måske jeg skal giftes med Hr. Skæg," siger hun, og alle børnene griner. Det er skæg. 

Sprogstimulering kan være sjovt, og det kan også ske på biblioteket. Vi har en hel afdeling, der hedder rim og remser, som både institutioner og forældre flittigt låner fra. På den måde er National Sprogfitness-dag med til at sætte fokus på noget af det, vi allerede ved, virker rigtig godt," siger bibliotekar Emilia Kollemorten. 

Målgruppen for sprogfitness er de ældste børnehavebørn og de yngste skolebørn. På de københavnske biblioteker har man valgt at satse på de ældste børnehavebørn, som også er inviteret til sprogfitness på flere andre biblioteker. Blågårdens Bibliotek snød lidt og startede en dag før den Nationale Sprogfitness-dag, men får besøg af endnu en institution i morgen. 

Efter at have vendt rimkort en halv times tid, fik børnene fra Hønsegården læst rim og remser op og sang med på den om en bager og en masse sukker kager. Til allersidst fik de gaver med hjem. Et sæt rimkort til institutionen og et lidt mindre sæt til hver af børnene sammen med en bog om Villads fra Valby, der også leger med ord. 

Er det gaver til os alle sammen," måber et af børnene og jubler sammen med de andre, da svaret er ja. Pædagogerne får en kort introduktion til materialet, men børnene styrter hen til den store træbro midt i børnebiblioteket og begynder at lege bukkebruse. Nu ved de jo, at man godt må lege på biblioteket.