Biblioteket er åndehul for travle unge

01.06.2015
Sidst i maj gæstede bibliotekarer og andre interesserede fra hele København vores bibliotek for at fordybe sig i emnet "unge og biblioteker"

BLÅGÅRDENs bibliotek er hovedstadsområdets ungebibliotek, og det var anledningen til at invitere til inspirationsdag. Dagen bød på oplæg fra både fagfolk og brugere fra BLÅGÅRDENs netværk, samt en inspirationstur rundt i biblioteket. Gik du glip af temadagen får du mulighed for at læse nogle at dagens pointer her.

Tegneserier

Tegneserieforsker Marianne Eskebæk Larsen fortalte om tendenser i danske tegneserier, for eksempel de dokumentariske tegneserier, der hitter for tiden. Eskebæk fremhævede blandt andet Halfdan Piskets Kakerlak og Desertør som dokumentariske tegneserier af meget høj kvalitet. En anden form der ifølge Eskebæk fylder i billedet er den mere poetiske tegneserie, som Lars Hornemans tegnede langdigt Når jeg ikke er til stede og Rikke Villadsens tegneserier, som eksempelvis Ind fra havet.  

Den nye fantastiske litteratur

Forfatteren Lars Kramhøft fortalte om den nye fantastiske litteratur. De fleste er med på, hvad sci-fi, fantasy og horror er. Som Kramhøft sagde: ”Hvis der er et rumvæsen er det nok sci-fi, hvis der er en troldmand, er det nok fantasy, og hvis der er enten/eller, og de prøver at slå dig ihjel, er det sandsynligvis horror.” Kramhøft gjorde dog alle klogere på de nye genrer inden for den fantastiske litteratur, for eksempel New Weird, der trækker på både sci-fi og fantasy, men leger med reglerne og har rødder til både Kafka og Alice i Eventyrland, og den dystre genre GrimDark, som vi kender fra for eksempel Game of Thrones.

Tre titler Lars Kramhøft anbefalede:

 • Caitlin R. Kiernans new weird bog The Drowning Girl
 • Mark Lawrences GrimDark serie The Broken Empire
 • Den danske horrorforfatter Jonas Wilmanns By: Et levende mareridt, der skulle være klammere end klam på den gode måde

 

Ro og fordybelse

Dagen bød også på oplæg fra nogle af de unge, der er med til at køre brugerdrevne aktiviteter på BLÅGÅRDENs Bibliotek. Den unge digter Stinus Kirkeskov fortalte om hans igangværende arbejde med at opstarte skrivefællesskabet BLÅGÅRDSORD, der har fokus på passion frem for præstation. Lytteklubben – der siden september har afholdt musikaftener, hvor borgere diskuterer og dyrker musik i alle afskygninger – fortalte om det succesfulde koncept, som i dag har bredt sig til en række biblioteker udover de to opstartssteder BLÅGÅRDEN og Københavns Hovedbibliotek. Både digteren Stinus Kirkeskov og Magnus Westergaard og Lasse Andreas Gluud fra Lytteklubben fremhævede, hvordan de havde valgt biblioteket som platform på grund af muligheden for ro og fordybelse – noget som ifølge de tre er en efterspurgt mangelvare blandt unge i dag. Det gav stof til eftertanke hos publikum. Man skal ikke tro at det altid skal være hurtigt, smart og larmende for at tiltrække de unge – vi skal udnytte bibliotekets særlige rum.

BLÅGÅRDEN planlægger at holde endnu en temadag om unge og biblioteker med fokus på andre emner til november.

 

10 nye digtsamlinger, som unge låner på vores bibliotek

 • Asta Olivia Nordenhoff: Det nemme og det ensomme
 • Martin Raaschou: Blå himmel hver dag
 • Daniel Dalgaard: Spejlkamel
 • Ann Jäderlund: I en cylinder i vandet af vandgråd
 • Simon Latz: Trigger zoner
 • Victor Lindholm: Guld
 • Pernill Abd-el Dayem: Inden for revet
 • Lea Løppenthin: Nervernes adresse
 • Caspar Eric: 7/11
 • Mira Gonzales: Jeg vil aldrig blive smuk nok til at gøre os smukke sammen