Valdemar: Lyden af torskerogn

tor. 27. aug. kl. 14.11

By EE8Z

0 comments
Måske du har funderet over hvordan en torskerogn lyder? Her har du svaret. I hvert fald når dåsen først fyldes ud med lidt elektronik.

Hvorfor bruge en udsultet torskerognsindpakning som musikinstrument, tænker du måske? Ja, i en verden af iPads, iPhones og iLives er det måske ikke ligefrem hverdagskost, men så meget desto mere grund til at tænke i andre baner end sandbørstet aluminium og luft-tynde tablets og computere.

Torskerognen vækker folks nysgerrighed, når jeg har den med til workshops; de vokser tænker ”orv ja, dét kunne man også gøre” og børnene spørger forundret, om der mon er torskerogn indeni? Indholdet er dog spist og dåsen vasket grundigt af. Og lyden, ja, den kan du høre her.

Indpakningen af instrumentet er desuden en del af de workshops, der afholdes i CPH Music Maker Space i Støberiets Café. Jeg lærer folk at lave lyd ud af basale elektroniske komponenter; når instrumentet så virker og er loddet sammen, skal den jo have et sted at bo, og her er det tilladt at tænke på andet end  firkantede bokse.  Vi omgiver os dagligt med en række indpakninger uden funktion, og noget affald i husholdningen egner sig godt til synthesizerindpakning; eksempelvis en udhungret torskerogn eller en udtjent isbøtte.

Torskerognssynthen opstod således en torsdag efter frokost; dagens workshop stod på giv-din-synth-et-hjem, og jeg havde brug for et eksempel på anderledes indpakning.

Andre gode hylstre er eksempelvis tupperware-bokse, VHS-ettuier, cigarbokse osv. Synes man alligevel, at ens boks er lidt for firkantet, er der heldigvis også en løsning: boksen kan beklædes med (hjemme)strik, plys eller gammeldags papirprint. De første eksemplarer af den legendariske Serge synthesizer, har fået det mystiske tilnavn ”Paper face” på grund af de farverige og syrede dekorationer på frontpanelet. 

Tilføj kommentar