Steen: Teater skal være for alle

fre. 09. jun. kl. 12.20

By EE8Z

0 comments
Scene N er en gratis teaterskole for børn fra Nørrebro og Nordvest. Her spiller de ikke prinsesser, æsler og ondskabsfulde mænd, men sig selv, og de er selv med til at skabe de årlige forestillinger.

Teaterskoler er ofte præget af børn fra den øvre middelklasse og kreative klasse. Det kan både børn og voksne blive lidt trætte af. Jeg kan tale for mig selv. Derfor har Pernille, min kone, og jeg længe drømt om at lave et lokalt projekt med en divers børnesammensætning.

På Nørrebro er der alle slags børn, og derfor var det oplagt at lave det her. Så da Marianne Jelved og hendes kumpaner i kulturministeriet for tre år siden lavede en pulje til kunst- og kulturprojekter for børn, der ellers ikke møder den slags, søgte vi den. Vi fik det største store beløb til etablering og til at vi kunne gøre tilbuddet gratis for børn fra Nørrebro. Nu er det også gratis for børn i Nordvest.

Siden har vi lavet flere forskellige tiltag. Udover teaterskolen, som holder til i Osramhuset, har vi været rundt på alle fem folkeskoler på Nørrebro to gange, og vi har lavet projekter i de boligsociale områder hver sommer. Alle mulige børn med forskellig herkomst og socialklasse har spillet teater.

Ude i boligområderne laver vi installationer på græsplænerne, hvor børnene kan komme forbi og være med. Vi ved, at der er en anden fastholdelsesproblematik i de områder i forhold til fritidsaktiviteter, så vi skaber muligheder for, at man kan få genskab til vores tilbud, uden selv at skulle være aktiv i foreningslivet. Her kan man deltage uden andre forudsætninger end nysgerrighed. Så kan vi arbejde med kontinuiteten senere.

Det skal helst føles som en leg at være med, men vi har også altid et kunstnerisk tack. Det kan være, vi sætter en helt hvis scene op i et boligområde, og at de børn, der kommer forbi, bliver klædt i hvide kostymer. Så er det også en æstetisk oplevelse for naboerne, der kan se med oppe fra deres lejligheder.

Hvis børnene så gerne vil gå til teater, har vi undervisning en gang om ugen i Osramhuset. Et forløb er en hal sæson, altså efterår eller forår, og ender altid med en forestilling. Vi har tidligere spillet tre forestillinger på Teatergrad og en på GROB. ”Simpelthen uretfærdigt!” er vores første forestilling på Anemoneteatret.

Børnene er selv med til at skabe forestillingerne. De spiller ikke roller, men sig selv. Det er også derfor, at forestillingerne ikke bliver pinlige. De skal ikke være en prinsesse eller et æsel, men er sig selv. De skaber selv materialet og arbejder kunstnerisk med det.

Efter sommerferien starter endnu et forløb op, som ender med en forestilling til jul. I august kommer vi rundt til Sigynsgade, Titanparken, Mimersgadekvarteret og Lundtoftegade med teaterworkshop. Vi er tre dage hvert sted, og så rykker vi videre. Så kan børnene prøve af, om Scene N er noget for dem.