Blog

Tilbage i september var der Nowhereland Kunstfestival for børn på Blågården. Vi ser tilbage på nogle gode, farverige festivaldage.

Tilbage i september var der Nowhereland Kunstfestival for – og med! – børn på Blågården. Børn og deres familier var inviteret indenfor til et sjovt, farverigt og meget aktivt møde med kunst, og i ugen op til blev der afholdt en række fede workshops for skoleklasser. Her prøvede folkeskolens yngste kræfter med bl.a. illustration, lydfortællinger og stop-motion animation og fik smagt på den kreative proces.

Polerne smelter, temperaturen stiger, naturkatastroferne bliver værre og flygtningene flere.

Af Emil Hansen

Vi kender historien om klimaforandringerne. Mange føler, at det går den forkerte vej. Men hvad kan man gøre ved det?

Det var omdrejningspunktet mandag aften den 3. juni 2019, hvor organisationen Extinction Rebellion havde booket sig ind i caféen på Kapelvej 44 og holdt et oplæg under overskriften ”Climate change: Why we are heading for extinction and what to do about it”.

Fredag d. 12/4 blev Blågårds Plads for en stund omdannet et udendørs eksperimentarie for daginstitutioner i området.

En fredag formiddag i april blev Blågårds Plads omdannet til en slags udendørs eksperimentarie, hvor en masse børn, pædagoger og pædagogstuderende var samlet for at prøve kræfter med naturvidenskaben. Der er som bekendt ikke noget, der hedder dårligt vejr, kun forkert påklædning, så en sølle gang forårssne satte ingen dæmper på børnenes nysgerrige udforskning og leg med robotter, farveblandinger, magnetisme, mikroskoper, gas og vand og rigtig meget andet.

Nadeen Aiche har skrevet en kærlig hyldest til Kapelvej 44 - om medborgerskab og fællesskab

Hver uge vrimler det ind med lokale beboere for at nye en bid mad hos Folkekøkkenet på Kapelvej 44's trygge rammer. Om morgenen fungerer huset som en ungdomsuddannelse, og om eftermiddagen, når alle eleverne er taget hjem, kommer lokale unge og styrer stedet i fællesskabet med kvinden, der fungerer som Nørrebros bankende hjerte, Lisbeth Bryhl. Både Lisbeth og hendes kække veninde, Jonhild Bjørgvin, der er husets selverklærede "masterchef", sørger for at holde humøret højt, mens de begge med store smil tager imod nye såvel som gamle bekendtskaber.

Emil har været i vinylkasserne på Blågårdens Bibliotek for at finde anbefalelsesværdig musik frem, som du kan låne med hjem.

Emil Hansen er ny praktikant på Blågården, hvor han blandt andet er PR- og kommunikationsansvarlig for Nørrebro-festivalen 48TIMER, der finder sted sidste weekend i april. Emil er uddannet cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling og har i en årrække skrevet for musikmedierne Devilution og Soundvenue. Senest har han været inde at rode i vinylkasserne på Blågårdens Bibliotek og fundet anbefalelsesværdig musik frem, som nemt kan lånes, hvis man selv stikker hovedet forbi.

Fritidsakademiet blev etableret af to unge projektledere med kontakt til gadens unge tilbage i 2013. Den ene af dem, Muhammed Jarkass, eller Mudi i daglig tale, er i dag daglig leder i FRAK. Mudi er vokset op på Blågårds Plads og har gamle venner fra skoletiden, som er dybt involveret i bandekonflikten i København, såvel som venner der arbejder og er gode rollemodeller for deres børn. Mudi har altid haft et skarpt blik for, hvordan det at have et arbejde har været afgørende for de unges liv, men det var først senere i livet Mudi blev opmærksom på, hvad det er, der afholder mange unge fra at have et fast arbejde. Det vender vi tilbage til. For lad os starte et mere grundlæggende sted: Hvad betyder det egentlig for os at have et arbejde?

Mudi er ikke i tvivl. Hans opvækst på Blågårds Plads gjorde det klart for ham. “Jeg lagde mærke til, at dem, der havde et arbejde havde et mere trygt liv. Fordi der ventede en lønseddel på dem i slutningen af måneden, kunne de leve et mere stabilt liv,” fortæller han. Mudi havde derfor også selv forskellige fritidsjobs da han var ung. “Jeg arbejdede blandt andet i en Superbrugsen ved Nørreport, hvor jeg fyldte varer op, sad ved kassen, osv. Senere fik jeg et job på en netcafé, som jeg var rigtig glad for.

Sider