Marie: Litterære makerspaces i biblioteket

man. 20. jul. kl. 14.15

By EE8Z

0 comments
Der er særligt to ting, der kan gøre en biblioteksansat glad. 1: Lånere der smiler. 2: Lånere der laver lyrik.

Derfor har vi indrettet en række litterære makerspaces i biblioteket, hvor lånere og andre ordekvilibrister kan komme og bedrive litterær making, lave lyrik og blive glade.

Og hvad er så litterær making, og hvorfor er det fedt? Jo, ligesom der findes typer, der kan fikse alt med en hammer og lidt gaffa, eller som rask væk lodder lidt på en brødrister, og vupti er det en forstærker, så findes der dem, der får optur over at lave nye ord, at lave digte ud af ingenting eller at omskrive de eksisterende.

Vi kalder det litterær making, fordi hverdagsord kan have litterære kvaliteter, hvis blot man laver om på dem og bruger dem på en ny måde. Digte, der før var svære at forstå, kan komme til at handle om noget jordnært, hvis bare man sletter eller tilføjer et par ord her og der.

Et af vores litterære makerspaces hedder ”Vokalatoren” og går ud på noget så enkelt som at bytte om på vokalerne i et ord. Din brødrister er måske i virkeligheden federe som en bridrøster. Vupti, litterært maket isenkram, der ikke er som før!

 

PS - I løbet ad efteråret breder vi de litterære makerspaces ud til andre københavnske biblioteker også, så hold øje med fx Poetrees og slikautomater med digte i.

PPS – som man kan se på billedet, er der nogen der har bedrevet litterær making i så udsøgt grad, at selv instruktionen til det litterære makerspace er blevet maket. Hvor der før stod ”Der er intet uden for teksten”, henvender instruktionen sig nu høfligt og dobbelt til læseren med den direkte tiltale, der også afslører den store sandhed: ”De er intet uden for teksten”. 

Tilføj kommentar