Madeleine: Jul kan gøre ondt i hjertet

ons. 23. nov. kl. 11.08

By EE8Z

0 comments
Julen kan være en svær tid for dem, der ikke har råd til julemad, konfekt og gaver. Derfor holder vi genbrugsgavemarked den 17. og 18. december på Blågårds Plads.

Jul er hjerternes tid, som man siger. Hjerternes tid. Det får mig til at tænke på familien, glade ansigter og varme hjem. Julehjerter, lyskæder, nisselandskaber, honningkagehuse, hjemmelavet konfekt og ikke mindst julemad. Og wow, hvor jeg dog bare elsker konfekt og julemad! Dertil kommer selvfølgelig alle minderne fra de juleaftener, man har været en del af, og alle de gode gaver man har fået igennem årene som barn.

Jeg husker tydeligt dén glæde både min lillebror og jeg følte i hele kroppen, da vi hver især fik en Playstation2 af vores storebror. Det var den vildeste gave, jeg kan huske fra mine yngre år - mest af alt fordi den var barbie-pink. Min mor stresser altid helt vildt juleaftensdag, fordi der er så mange ting, der skal laves. Alt skal jo selvfølgelig være perfekt, når familien så vidt muligt er samlet til jul. Selv min gamle mormor kommer hele vejen fra Bornholm.

Det lyder nok, som de fleste danske familiers klassiske jul – børnene får gode gaver, mødrene stresser, fordi alt skal være perfekt, og der er konfekt i stride strømme. Men der er et twist ved vores jul. Min mor har nemlig ikke selv råd til at købe maden eller pynten eller konfekten eller noget som helst andet – hun er på kontanthjælp og har været det siden 2012, hvor hendes arbejdsplads blev lukket ned, og hun har ikke kunne finde en job siden hen, der passer sammen med hendes dårlige fysiske helbred.

Dét her indlæg skal ikke handle om at tale dårligt om kontanthjælp, for hvor er det sejt og tilfredsstillende, at vi bor i et land, hvor man overhovedet får kontanthjælp! Jeg elsker, at der i en eller anden grad er et velfærdssamfund, der tager sig af min mor. Det er bare ikke rigtig fyldestgørende. Hun kommer nemlig aldrig til tandlægen – for hun har ikke råd. Hun kommer heller ikke rigtig til lægen – for hun har ikke råd til at køre med bussen. Hun har ikke rigtig varme om vinteren i det gamle, faldne bondegårdshus, hun lejer – for hun har ikke råd til olie eller brænde. Hun har ikke engang råd til at betale alle sine regninger hver måned! Der er mange ting, hun ikke har råd til, så selv mad bliver nedprioriteret – og det gør rigtig ondt i mit hjerte, især til jul.

Dén følelse er min grund til, at jeg sammen med min kollega Ditte har valgt at lave et Genbrugsgavemarked på Blågårds Plads under vores julemarked 17. og 18. december i forbindelse med vores daglige arbejde på Støberiet som kulturmedarbejdere. Vores Genbrugsgavemarked har et simpelt koncept: Vi fungerer som en platform, hvor vi indsamler folks gamle genbrugsting og videreformidler det til folk, der virkelig har brug for det. Altså folk som min mor.

Allerede nu har vi modtaget en masse gode sager såsom en støvsuger, varme vintersko, fede møbler til boligen og flere sække tøj til både børn og voksne, legetøj og meget mere. Det eneste krav er selvfølgelig, at de indleverede ting er i ordentlig stand. Ellers tager vi i mod alt.

Så kære læser, jeg opfordrer også dig til at gennemgå dine gamle skatte på loftet, i kælderen, i skufferne og i skabene – måske har du noget du aldrig bruger, som kan skabe glæde hos en anden. Hvis vi ikke kommer af med alt til Genbrugsgavemarkedet, så afleverer vi det til Nørrebro Bibliotek, som holder åbent juleaften og gerne vil give gaver til deres gæster.  

Du kan indlevere ting og være med til at varme julehjerter på Støberiet på Blågårds Plads 5, 2. sal mandag til fredag mellem klokken 09.00 og 16.00, samt tirsdag og torsdag frem til klokken 21.00. 

Tilføj kommentar