Lokale projekter styrker fællesskabet på Nørrebro

tor. 28. mar. kl. 14.28

By kk5l

0 comments
Nadeen Aiche har skrevet en kærlig hyldest til Kapelvej 44 - om medborgerskab og fællesskab

Hver uge vrimler det ind med lokale beboere for at nye en bid mad hos Folkekøkkenet på Kapelvej 44's trygge rammer. Om morgenen fungerer huset som en ungdomsuddannelse, og om eftermiddagen, når alle eleverne er taget hjem, kommer lokale unge og styrer stedet i fællesskabet med kvinden, der fungerer som Nørrebros bankende hjerte, Lisbeth Bryhl. Både Lisbeth og hendes kække veninde, Jonhild Bjørgvin, der er husets selverklærede "masterchef", sørger for at holde humøret højt, mens de begge med store smil tager imod nye såvel som gamle bekendtskaber. På Kapelvej 44 bliver alle mødt med samme åbne arme - her handler det nemlig om at acceptere alle, der accepterer alle. 

Alt fra marrokanske retter proppet med frisk chili, koriander og krydderier til frikadeller, kartofler og sovs tilbereder Jornhild - eller bare Jolle, som vi kalder hende. Herefter anrettes og serveres retterne af de ansatte. Og én ting er sikker: Ingen kan tilberede det samme mad som Jolle, fordi Jolles opskrifter kun eksisterer i hendes egen hukommelse. 

I medborgerhuset, der for de ansatte fungerer som et kærligt hjem, samles store som små til samtlige arrangementer, der arrangeres, så de fryder enhver nysgerrig sjæl. Når dørene åbnes for lokale, bliver der skabt en helt anden historie om Nørrebro end den, der ellers typisk berettes om på nationale medier. Det negative narrativ om samtlige beboers barndomsgader erstattes til virkelighedsnære fortællinger om fællesskab, falafler og fest. 

Selvfølgelig er Nørrebro andet end bandekriminalitet og overførselsindkomster, og det er Kapelvej 44 trods alt et rungende eksempel på. I medborgerhuset er du nemlig garanteret oplevelsen af medborgerskab, og her skåles der i alt fra øl og portvin til ayran og hyldeblomstsaft.

...

Nadeen Aiche er kulturmedarbejder på Kapelvej 44.
 

Tilføj kommentar