Klimaaktivistisk opråb på K44

ons. 19. jun. kl. 10.24

By kk5l

1 comments
Polerne smelter, temperaturen stiger, naturkatastroferne bliver værre og flygtningene flere.

Af Emil Hansen

Vi kender historien om klimaforandringerne. Mange føler, at det går den forkerte vej. Men hvad kan man gøre ved det?

Det var omdrejningspunktet mandag aften den 3. juni 2019, hvor organisationen Extinction Rebellion havde booket sig ind i caféen på Kapelvej 44 og holdt et oplæg under overskriften ”Climate change: Why we are heading for extinction and what to do about it”.

To unge fyre, Kyhe og Daniel, fortalte om de dystre fremtidsudsigter, hvor det, som i fagtermer kaldes for den sjette masseuddøen, nærmer sig med hastige skridt.
Foran kulturhusets aflange træborde og en tilplastret væg med Nørrebro-billeder og gamle, farvestrålende plakater for demonstrationer og aktioner fortalte de to repræsentanter entusiastisk og i et hastigt tempo om feedbackloops, albedoeffekten og det drastiske tempo, som polerne smelter i. Et tempo, der på et slideshow blev visualiseret med en bold på en eksponentielt nedadgående kurve, der skulle illustrere, hvor vigtigt det er at sætte ind nu, før det er for sent.

En radikal demokratisk handling
Men hvad kan man gøre ved det, når politikerne ikke handler, og når bekymringen om klodens og ens børns og børnebørns fremtid tårner sig op til hverdag? Sådan lød et af aftenens grundlæggende spørgsmål fra oplægsholderne.

Ifølge Extinction Rebellion lyder svaret, at man kan handle og gøre en forskel ved brug af ikke-voldelige metoder. Med forbilleder i Mahatma Gandhi og Martin Luther King Jr. er det organisationens holdning, at kimen til forandring ligger i at gøre opmærksom på sin sag gennem civil ulydighed.

Får man nok eksponering, kan bevægelsen vokse sig stor nok til, at magthaverne ikke kan sidde den overhørig.

Det er ikke demokrati, som vi kender det i form af den netop overståede valghandling, men som hverdagsaktivisme. Det er en radikal demokratisk handling, der kræver, at man går på gaden, investerer tid, evner og ikke mindst sig selv. At man hjælper til der, hvor man kan. Ikke fordi det er kun en sag, der er værd at kæmpe, men fordi det er nødvendigt.

Offentlig bevågenhed
Som organisation er Extinction Rebellion ganske ny. Den opstod sidste år i London ud af den sociale bevægelse Rising Up! og omkring årsskiftet fik den tilslutning af en dansk fraktion.

Selvom Extinction Rebellion er decentraliseret og med forskellige enheder i forskellige lande, der opererer selvstændigt, har de hvad der ligner et program: Nedbring CO2-udslippet til 0 i år 2025, investér i offentlig transport og forskning, omstil økonomien til at være cirkulær og bæredygtig og opret et borgerting, der med legitime krav kan holde politikerne oppe på deres løfter på klimaområdet.

Særligt herhjemme har deres sag fået et skub, efter 174 danske forskere for blot to uger siden opfordrede til civil ulydighed i et åbent brev i dagbladet Politiken.

Den offentlige samtale har næppe været så optaget af klimaspørgsmål før som i disse år, og selvom caféen på Kapelvej 44 ikke er stuvende fuld denne lune mandag aften, så var der stadig nok til, at der blev stillet spørgsmål til organisationens struktur og hvad man selv kan bidrage med, mens en større diskussion om nødvendigheden af at omstille økonomien måtte gemmes til efter arrangementets officielle afslutning.

Efter to timer blev der rundet af, klokken var blevet halv ni, og mens oplægsholderne tog sig et glas vand og hilste på de fremmødte, var der flere, der stillede nysgerrige spørgsmål. Et par stykker skrev sig på organisationens maillingliste, en enkelt gav til kende, at han selv gerne ville deltage i en aktion.

Og mens aftensolens stråler sænkede sig over den farverige gårdhave kunne man vandre hjem fra Kapelvej 44, mere bevidst om situationens alvor, men også mere fortrøstningsfuld ved, at der er mange, der tager sagen i egen hånd og råber op.

Kommentarer

RaSAdmiz

<a href=https://mega-remont.pro>Restaurering af badekar i Khimki</a>

Tilføj kommentar