Jesper: Domestic noir - bøger til en killer jul

tir. 22. dec. kl. 13.53

By EE8Z

0 comments
Julefreden sænker sig, og unaturlige dødsårsager spreder sig - kuren hedder domestic noir.

Er dine indre organer, mavesæk samt luftveje efterhånden presset til max-grænsen med tvungen hygge? Ville du egentlig meget hellere være lidt i dit eget selskab for at svælge i uforløst uhygge og retningsløs angst?

Fortvivl ej. I juleferien hedder modkuren domestic noir. I denne subgenre af den klassiske krimi er vi rykket indenfor, faktisk helt ind i tryghedens sidste bastion: dit eget hjem.

Det skete blandt andet, da Gillian Flynn i 2013 bragede igennem med Kvinden der forsvandt, og da vi i år fik Paula Hawkins’ hurtigst-sælgende-debutbog-nogensinde Kvinden i toget. Til trods for deres lynbestsellerstatus, så kunne disse bøger noget andet end den sædvanlige lufthavnslitteratur.

For det første så adskilte bøgerne sig fra mængden ved at kredse om plots i andre afkroge af suspensespektret end de traditionelle. Her var gerningsmanden tæt på, faktisk kunne han/hun være indenfor dit eget hjems fire vægge.

For det andet, og nok mere interessant, så fiflede begge forfattere på begavet vis med synsvinkler og skjulte motiver, så selv jeg-fortællernes troværdighed blev draget i tvivl. Det brodne kar kunne være den, som hovedpersonen elskede højest, eller den som læseren stolede mest på.

Domestic noir vil som andre modegenrer komme og gå igen, men vil du ride med på den nuværende bølge af hjemlig uhygge, så burde du – udover de nævnte bøger - gå i lag med nedenstående stak i den hellige højtid. Det hele kan selvfølgelig lånes eller bestilles på biblioteket. Og for at bevare julefreden i de små hjem, så husk lige, at mord kun er noget man læser om. Glædelig jul!

Tilføj kommentar