Helle: Min morfar

18.09.2017, Kl. 14.52

By Anonym

0 comments
Splitte mine bramsejl – jeg har udgivet en billedbog. Det var lidt sådan jeg havde det i marts, da kassen med fri-eksemplarer af “Min morfar” ankom. Så var det altså ganske vidst, “Min morfar” var trykt og klar til at sejle ud i verden. Jeg er så småt ved at vænne mig til, at jeg kan skrive billebogsforfatter på visitkortet.

Min interesse og passion for billedbøger har jeg haft lige så længe jeg kan huske – og tanken om at selv at skrive og illustrere billedbøger har nok også altid været der. Det vidner mine skitsebøger og min virtuelle skrivebordsskuffe i hvertfald om. Undskyldninger for ikke at komme igang har der været nok af. Men i efteråret 2016 faldt flere ting på plads. Venlig nudging fra gode venner og det held at Flemming Møldrup fra Forlaget ABC antog historien om “Min morfar”. 

Som alle, der skriver og får udgivet noget, var jeg spændt på, hvordan min bog ville blive modtaget. Ikke at billedbøger får den store opmærksom i medierne, men næsten alle får dog en lektørudtalelse. Der går altid lidt tid fra udgivelsen til at lektøren er klar, men den var en fornøjelse at læse den, da den kom:

Det er en fin og dejligt illustreret bog, hvor hvert opslag er en gennemarbejdet og velkomponeret nydelse. Farvelægningen er overvejende douche gråtoner, som understreger fornemmelsen af svundne tider, og der er mange sjove små billeder at se på, mens man smager sig igennem de maritime udtryk og den lille historie om en ikke helt almindelig morfar. Brug bogen til en snak om mærkelige ord og knæk tungen på udtryk som slethvar, kanaljer og lemmedasker. Morfar kunne godt være lidt i familie med Kaptajn Haddock, tror jeg”

Der kom også et citat fra Bogoplevelsen:

“Det er en spændende, inspirerende og fantastisk oplevelse at læse og bladre i denne bog, der emmer af saltvandslugt og skumsprøjt. Det er en oprigtig kærlighedshistorie til havet og til en morfar. Med en morfar, der var skibstømrer og en farfar, der var fisker slår mit hjerte smut og en ekstra kærlig tanke sendes til dem, når jeg bladrer i denne bog. Læs “Min morfar” af Helle Laursen, hvis du vil forundres, søger en bog at samtale om eller har et havinteresseret barn. Bogen er en sanselig oplevelse og egner sig som inspiration til elvernes egen skriveproces”.

Hvor er det dejlig at blive set, opdaget og komme i fint selskab, og det er “Min morfar” kommet. På Litfo konferencen 2017 var en af oplægsholderne Bodil Christensen, lektor i dansk og Master i Børnelitteratur. Hun havde lavet en helt stram liste over gode bøger til børn og unge. Hun havde valgt 3 billedbøger, og “Min morfar” var en af dem. Den var i fint selvskab med “Da Gud var dreng” af Madame Karrebæk og Skt. Nielsen samt “Nogen må våge i mørket” af Ida Jessen og Anastaiya Orlova.