Dorte: Dannelsesroman om ensomhed, kærlighed, døden og overlevelse

tor. 12. maj. kl. 10.56

By EE8Z

0 comments
Sofia Nordins postapokalyptiske triologi om Hedvig, der tilsyneladende er den eneste overlevende efter en mystisk febersygdom, som rammer alle i hele verden, er en dystopisk robinsonade.

Alle buzzordene vist også anbragt hos læserne en gang for alle.

Hedvig er alene i verden. Hun må selv skaffe sig varme og mad. Det gør hun blandt andet ved at læse bøger om, hvordan man malker og passer husdyr, og om hvornår brænde er brugbart. Bøger er gode. De behøver ikke strøm. Og Hedvig behøver ikke minder. Hun lever "et sekund af gangen".

Hedvig spekulerer. Hun er altid været tynd og bange og ligget under for andre - nu må hun vokse og dannes. Der er ingen tvivl om, at vi her har at gøre med en dannelsesroman for teenagere og store børn. For hvad gør man, når der ikke er nogen at spørge? Hedvig reflekterer selv over tilværelsens allerstørste spørgsmål: ensomhed, kærlig, døden og overlevelse. 

Romanerne er voldsomme - og lægger ud med at præsentere en død lillebror. Men det er også historien om det kompetente barn. Børn der lærer sig det de har brug for helt selvstændigt. De kan mestre ting, de ikke troede mulige.

Rousseau skulle have sagt, at børn som den eneste bog skal læse Robinson Crusoe igen og igen og dannes af den. Og det er givet, at en bog, der så eksplicit handler om overlevelse, dannelse og at finde sine iboende kompetencer er den allerbedste børnelitteratur, når den rigtig foldes ud. Også selvom man ikke er enig med Rousseaus valg.

Her er ingen troldmænd, vampyrer, sjove onkler eller skovsnegle - men der er en mulighed for at "opleve" udvikling og overskridelse gennem Hedvig.

Her på biblioteket har vi arbejdet med romanen med flere lokale 5. klasser i et litteraturforløb, og ikke alle forældre var lige overbevidste om bogens kvaliteter. Men redaktør på ABC Forlaget har overbevidste OS om, at  forlaget kun udgiver kvalitetsbøger, og forfatteren er da også voldsom anerkendt i hjemlandet, Sverige, for netop denne serie, der formentlig kommer til at høste en del priser. 

Også i læseklubben for drenge har vi grebet fat i bogen - og her taler vi også om livets store spørgsmål i forhold til romanen: Skal man begå selvmord, når man er alene tilbage? Hvordan skal der nogensinde komme flere mennesker i verden? Er det vigtigst at skaffe sig mad eller lede efter flere overlevende, og hvordan ved man at de ikke lægger en fælde for én? 

Lån Sofia Nordins trilogi på biblioteket.

Trilogien indholder:

  • "Et sekund af gangen"
  • "Løb alt hvad du kan" 
  • "Som om jeg var helt fantastisk"

Og er udkommet på ABC Forlaget i 2014-15.

Tilføj kommentar