Brahim: Fra Nørrebroløbet til Marrakech

tor. 12. nov. kl. 13.40

By EE8Z

0 comments
Gadepulsen var i sidste uge i Marokko. Turen var finansieret gennem mikrovirksomheden Nørrebroløbet.

I Pinsen afholdt 16 drenge fra Gadepulsen Nørrebroløbet i samarbejde med frivillige venturepiloter fra Dansk Flygtningehjælp. Projektet er en del af det prisbelønnede Mind Your Own Business. Og det var femte gang løbet blev afholdt. Der var et overskud på cirka 60.000 kr., og traditionen tro bliver pengene brugt på en ferie med drengene. Denne gang gik turen til Marrakech i Marokko.

Vi var 22 af sted. Vi boede i et aflukket boligkompleks, der hed Kariya Siyahiya (det betyder "turistbyen") på nogle 8-mands-lejligheder, hvor vi var to pædagoger i hver lejlighed sammen med drengene. Selvom man har kendt dem i lang tid og arbejdet tæt med dem, så lærer man dem at kende på en anden måde, når man bor med dem, spiser med dem, og er sammen med dem 24 timer.

Man får et tættere forhold og et specielt og tættere bånd. Det kan jeg bruge nu på den måde, at jeg ikke behøver at være forsigtig og være bange for at tage fejl, fordi de også forstår mig på en anden måde og ser på mig, som en der gerne vil hjælpe dem. 

Vi gik rigtig meget - måske 10 km om dagen. Vi var i souken. Det er en markedsplads eller en kæmpe bazar, der snor sig ind og ud af små, smalle gader i Marrakechs gamle bydel. Der var boder med krydderier, grøntsager, tøj, frugt, talerkner skåle og tajines i malet ler, lædervare, tasker, sko, marokkopuder, fodboldtøj og kopivare. Os pædagoger var bedre til at prutte om prisen end drengene. Det var helt kaos, fordi jeg nogle gange skulle prutte om prisen for ti drenge på én gang.  

Vi var også på Jamaa El Fnaa, hvor slangetæmmerne, abekasterne, historiefortællerne og damerne, der laver henna-tatoveringer, holder til. Ingen af drengene turde at tage billeder med slangerne og aberne. Det er en cirkusplads, men når der bliver kaldt til bøn, falder folk lidt til ro. Man kan høre, at der bliver kaldt til bøn fra fire forskellige moskeer. Vi hørte det, mens vi sad og spiste en aften. 

I Marrakech har de en særlig ret, der hedder tanjia. Det er en kødret, der bliver lavet i en lergryde, som ligger og simre i varmt sand i flere timer, indtil kødet bliver helt mørt. De laver masser af grillmad og tajines med masser oksekøb, lam eller kylling. Og så selvfølgelig couscous. 

Vi var også ude i Jardin Majorelle haven som ligger på Rye Yves Saint Laurent og er en have, hvor der er træer og eksotiske planter, pools fyldt med liljer og lotusblomster. Det var et flot sted at se, fordi det ligger midt i byen, men når du kommer derind, føltes det som om, du er et helt andet sted. Et andet sted så vi kvinder, der lavede argan olie. De sidder med nogle store sten, der bliver slebet mod hinanden, så de maler argannødden. 

Stedet, hvor kvinderne lavede argan olie, lå på vej op ad Ouad Ourika - et bjerg med mange vandfald. Det ligger halvanden times kørsel fra Marrakech i retning mod Atlasbjergene. Da vi kom derop fandt vi en guide, der hjalp os med at finde stien til det første vandfald. Det os cirka 45 minutter at komme op til det første vandfald, og der er syv vandfald i alt. Det var en lang tur, selvom det var det eneste vandfald, vi nåede at se. Det var hårdt, fordi man går op ad bjerget og luftfugtigheden er høj, så vi blev hurtigt forpustede. 

På vejen ned fra bjerget var vores guide opmærksom og fik øje på en slange, der snoede sig foran os. Han trådte den i hoved og gik videre. Det lignede en klapperslange. Drengene løb i hver sin retning, da den første råbte, at der var en slange. Der opstod panik, men vi fik samling på tropperne igen. 

En af dagene gik vi også rundt i den nye bydel og spiste McDonalds. I Marokko er det halal. 

Den sidste aften var vi i Fantasia the Chez Ali. Det betyder Alis fanstastiske sted - og det passer meget godt, når chefen i Gadepulsen hedder Ali. Der så vi show, hvor nogle beduiner red på heste og affyrede gevær, andre lavede akrobatik på hesteryg - og en enkelt på æsel - og nogle andre spillede musik fra forskellige stammer og dansede folkedans. En af drengene dansede med til stor morskab for de andre.

Alt i alt var det en rigtig god tur. Det var en kulturel oplevelse for drengene. Ingen af dem eller deres forældre er selv fra Marokko. Kun fire af drengene har været med til at arrangere Nørrebroløb før, og for de fleste var det her derfor første tur. Det er helt sikkert en motivation, at de ved, at det er sådan nogle oplevelser, de får ud af at lave Nørrebroløb næste gang også. 

Tak for en god tur til drengene, og tak til alle jer, der løb med i Pinsen og de frivillige venturepiloter. Vi glæder os til 2016!

Tilføj kommentar