Åben Skole: Bioteket underviser i økologiske kredsløb og biosfære

Biologikursus om økologiske kredsløb og biosfære for 7 - 9 klasser

Osramhuset og Bioteket udbyder Biologikursus om økologiske kredsløb og biosfære for 7 - 9 klasser

Fællesmål: Forløbet ligger inden fællesmålene i udskolingen om, at eleverne skal arbejde med biologiske undersøgelser og at eleverne kan kommunikere naturfagligt indhold via forskellige medier.  

 

Forløbet strækker sig over to gange to lektioner:

Kursus del 1, 2 lektioner: Undersøgelse og modellering af Biotekets aquaponics anlæg.

Aquaponics er sammenkoblingen af fiskeopdræt og plante produktion, et lukket økosystem hvor fiskenes affaldsstoffer bliver næring for planter der renser vandet for fiskene.

Eleverne præsenteres for anlægget og undersøger efterfølgende system ved hjælp af observationer af biologiske og kemiske faktorer i anlægget.

I anden lektion udarbejder eleverne et system diagram og observationerne gennemgås og analyseres i plenum, hvor eleverne vurdere systemets svage led og perspektivere til lignende forhold i naturen.

 

Kursus del 2, 2 lektioner: Flaskehaven, en lukket biosfære

Holdet bygger en Flaskehaven, et lukket økosystem af jord, bakterier, orme, insekter og planter i en lukket vinballon.

Kursus del 1 bruges til perspektivering om økosystemer og forskellige organismers forhold. Herefter udarbejder klassen et begrundet design for deres flaskehave, med udgangspunkt i de fastlagte materialer (jord, mineraler, planter og dyr). Der udarbejdes plancher for hvordan systemet fungerer, der vurderes forskellige udfald for biosfærens udvikling og overlevelses muligheder.

Derefter tages Flaskehaven med hjem til skolen hvor den kan bruges til demonstration og videre eksemplarisk undervisningsforløb og læring.

 

Praktisk

Kurset afholdes i Bioteket, Valhalsgade 4 - https://www.facebook.com/bioteket/?fref=ts

Det er muligt at booke forløb i maj 17, august 17 og september 17.

Tidsrum er ml. kl. 08-11

Book et forløb hos Lasse:  lasse.antoni.carlsen@gmail.com, telefon 8171 8139

Underviser: Lasse Carlsen er uddannet i Miljøplanlægning fra RUC. Han er tidligere partner i firmaet Bioark, som blandt andet har været med til at skabe Amass’ store køkkenhave og nu er ved at designe Nomas urbane landbrug. Lasse er ekspert i cirkulære energisystemer, hvor alt betragtes som en ressource og en naturlig brik i puslespillet – også affald og lort. I dag pusler Lasse med dette og meget mere på Bioteket på Nørrebro – en ombygget skibscontainer, som er et virvar af insekter, kokedamaer og bladgrønt dyrket med jordløse akvaponiske vandingssystemer. 

Tilmelding: lasse@bioark.dk

Underviser: Lasse Carlsen. Han er tidligere partner i firmaet Bioark, som blandt andet har været med til at skabe Amass’ store køkkenhave og nu er ved at designe Nomas urbane landbrug. Lasse er ekspert i cirkulære energisystemer, hvor alt betragtes som en ressource og en naturlig brik i puslespillet – også affald og lort. I dag pusler Lasse med dette og meget mere på Bioteket på Nørrebro – en ombygget skibscontainer, som er et virvar af insekter, kokedamaer og bladgrønt dyrket med jordløse akvaponiske vandingssystemer. Står også bag Pop op farmen i Hans Tavsens Park som skal lave krydderurter til Nørrebros Shawarma steder.